fredag 12. februar 2010

Helsesøster fra helvete

Tirsdag var jeg på helsestasjonen med LilleMann. Det skal jo være en hyggelig opplevelse hvor man får en oppdatering på hvordan det står til med vekt og lengde, og hvordan det ser ut utviklingsmessig med den lille. Så får man med noen råd på veien av en velmenende helsesøster. Slik har jeg i det minste stort sett opplevd besøkene før.

Denne helsesøsteren vi har nå, har vi bare møtt en gang før. Senere har vi vært å besøkt andre på samme helsestasjonen. Hvorfor er jeg litt usikker på. Men nå skulle vi i det minste tilbake til den helsesøsteren vi opprinnelig var tildelt.

Satt meg ned og la gutten på gulvet. Hun spurte først om jeg fremdeles ammet. Joda, det gjør jeg.

Ja, men han har selvsagt begynt med vanlig mat? Hva slags mat får han nå? Jeg svarte at han får stort sett grøt. Han får det til frokost og til kvelds og ellers får han mest pupp fremdeles.

Hun så strengt på meg og så med en ganske så skarp tone at han var over et halvt år, når var det mat som skulle være hovednæring, pupp skulle være tørstedrikk. Hvorfor fikk han ikke middag?

Jeg svarte at joda, det hender han får middag også. Mest for å venne seg til smakene, og han spiser sjelden mer enn et halvt middagsglass kjøpt i butikken.  Det er ikke hver dag han får middag.

HVA??? Hadde vi ikke rutiner heller?? Gutten trengte 4 måltider om dagen! Frokost, middag, mellommåltid og kvelds. Og dette skulle absolutt helst være på de samme tidspunktene hver dag. Det gjaldt å følge klokka. I tillegg til amming.

Jeg tittet skeptisk på henne og visste ikke riktig hva jeg skulle svare. Var hun klar over at gutten er over 11 kilo tung 7 mnd gammel? Han hadde lagt på seg 200 gram bare på de siste to ukene! Han ligger godt over normalen når det gjelder vekt for sin alder. Mangel på mat var kanskje ikke det første jeg ville tenkt? Jeg var faktisk mer forberedt på å få høre at vi muligens måtte tenke på å "slanke" gutten! Hadde hun tenkt å proppe i gutten mat dagen lang? Vel, nei...pupp var jo ikke å regne for mat lenger. Den 22.12.09 klokken halv 6 på morgenen (6 mnd) ble noe grassalt forandret: pupp var ikke lenger mat, men tørstedrikk, og gutten skulle nå ha blitt introdusert for 4 måltider om dagen. Etter klokken.

FØR denne datoen var det imidlertid VIKTIG at jeg utsatte å presentere han for vanlig mat. AMMING skulle være den store redningen for babyen min. Det var maten. Andre ting skulle være smaksprøver i beste fall.

Hvordan var nattesøvnen for den lille? Jeg merket at jeg nesten ikke turde å svare at han fremdeles våknet om natten og fikk komme opp i sengen min for å ammes. Men jeg tok meg sammen og svarte det likevel. Merket at jeg unskyldte meg med at jeg HADDE prøvd å avvenne han, men funnet ut at han ikke var klar for det etter en og en halv lang uke uten noe særlig søvn. Jeg regnet med at hun kom til å finne det UHØRT at han ikke sov natten igjennom i sin egen seng.

Det var korrekt. Grunnen til at han fremdeles våknet slik om natten måtte være fordi han var sulten dagen lang, mente hun. Han fikk jo knapt mat!

Jeg ville svare at han faktisk sov ganske godt, så lenge han fikk sove ved siden av meg. Jeg er ganske sikker på at det er nærheten han er ute etter mer enn akkurat puppen, men det er liksom en del av kosen. Men jeg ble avbrutt før jeg kom halvveis.

Hun smilte nedlatende og fortalte at melk jo var søtt, så det kunne være galt for tennene hans. -Like I didn't know. Jeg hadde jo nettopp fortalt at jeg faktisk hadde prøvd å avvenne han om natten!

Jeg sa deretter at han sover faktisk generelt ganske lite. Tenkte å fortsette med at han er ekstremt sosial, og det er nok derfor han sover best sammen med meg i sengen, selv om den vanlige "regelen" er at barn sover best alene, men ble igjen avbrutt.

Hvor mye sov han da? Jeg fortalte at han sover bare ca en times tid i tolv-tiden på dagen. Det er alt. Utover det hender det i vokseperioder (da trenger unger gjerne litt mer søvn) at han blir trøtt og sover litt i 6-tiden på ettermiddagen/kvelden...men ikke stort mer enn en halvtimes tid.

Det MÅTTE være galt. Det måtte være vi som ikke skjønte han var trøtt. Slike tegn kunne være ganske diskrete -"jepp", tenkte jeg, "Sutre og gni seg i øynene...innmari diskret..." Det var nok sikkert også grunnen til at han ikke sov godt om natten. Han var jo kronisk overtrøtt! Og sovnet han ikke før 12 på dagen? Det var sent det også. Barn skulle opp, spise og bli trøtte igjen rett etter at de hadde stått opp. Når stod vi opp med han? 8-9-tiden. Hadde vi ikke faste tider? Han burde stå opp samme tidspunkt, få mat samme tidspunkt og legge seg igjen rett etter frokost. Så burde vi få inn en dupp i 14-tiden. Han burde sove ute. Han ville sikkert sove bedre ute i vogna. -Vogna står oppe ved veien. Jeg bærer ikke den ned den lange, bratte, glatte trappen ned til kjellerleiligheten min! Nei, enda bedre! Jeg burde gå tur med han hver dag klokken 14. Trille en tur på en time. Han ville sikkert sov -Hadde hun egentlig sett hvor mye snø det var ute? Baksere vogn rundt i snø og slaps og på is er noe helt helst prøver å unngå! Særlig fordi jeg ofte da blir tvunget til å gå midt i veien! MEN, jeg har jo ikke bil! Jeg går faktisk ofte slike lange turer med vogna. Det er likevel bare sjelden han sovner i vogna på slike turer. Han vil få med seg alt!

Hvordan hadde jeg gjort det med de to eldre guttene? Jeg fortalte de var veldig forskjellige og hadde i utgangspunktet forskjellige sovemønstre, men at jeg la dem på eget rom da de var 6 mnd og da sov de natten igjennom. De hadde også faste lurer på dagen, samtidig. Likevel, den yngste var kanskje den som sov minst. Han er også av den sosiale, klengete typen som trengte masse nærhet og å sitte på fanget.


Ja, riktig, ja. Han var kanskje urolig og masete? Han var sikkert svært aktiv og slet med å konsentrere seg? Joda, han er aktiv, men... jeg kom ikke lenger før hun igjen avbrøt meg og jeg fikk ikke helt fortalt at han absolutt ikke hadde konsentrasjonsvansker og at jeg hadde en annen teori: kan det være barn sover lite FORDI de er aktive, og ikke at de BLIR aktive av å sove lite?

Da jeg gikk ut derfra følte jeg meg totalt overkjørt. Heldigvis kunne jeg smile. Jeg har to barn fra før. Jeg skjønner at denne damen trenger et kurs i kommunikasjon. Jeg er veldig takknemlig for at jeg ikke er førstegangsfødende, for da ville jeg nok tatt til meg alt hun sa og følt meg som en elendig mamma! Men den stakkars damen har jo ikke peiling på hva hun prater om. Hun har ikke vært hjemme hos meg. Hun så knapt på babyen der han pludret og koste seg på matten hos henne. Hun var ikke interessert i hva jeg hadde å si i det hele tatt. Ut av tre kommentarer bestemte hun seg for at jeg var totalt rutineløs og uansvarlig. Det er ikke annet å gjøre enn å le.

Jeg er verdens beste mamma! Jeg vet hva jeg gjør og jeg gjør det bra nok! :-D

8 kommentarer:

 1. fytte for ei MÆRR. Du er en fantastisk mamma å det er bra du vet det også ;) Nydelig, flott og stor lille mann har blitt :)
  Tonje. L.

  SvarSlett
 2. Hehe.. det er en del av de der :)
  Lurer på hva hun hadde sagt til at begge mine barn fortsatt har veid 10 kg når de er 2,5 ÅR..
  Leah veier vel snart 11 kg nå, nå er hun snart 3 år.

  Ikke så mye jeg kan gjøre med det, ungen er lang og slank av fasong, akkurat som moren var i sin tid.. ;)
  Det er en del hysteri og nedlatende kommentarer ute og flyr på helsestasjonene rundt om.. og andre steder..
  Og jeg opplever vel det samme i retten nå.. at min voldelige eksmanns advokat skal prøve å fortelle meg hva som er best for mitt barn.. som han aldri har møtt.. Og det er helt på jordet kommentarer. Jeg bare gir meg ende over.

  Men du er en super mamma, så drit i henne ;)

  - Ida

  SvarSlett
 3. Barna dine er sunne friske gutter, syns godt ho kunne tatt en titt på det før ho sa noe.! Celine var slik som Brage, sov lite fordi ho var hypersosial. Det er riktig at søvn fører til mer søvn, at de blir mer trøtte om de får sove endel (enda så bakvendt det høres ut), men man kan jo ikke gi ungen sovemedisin heller! Ikke hør på henne, hun har sikkert sin faglige grunn for å si slik, men det er opp og ned for hvert enkelt barn! Ingen som var sure på meg, og celine var helt lik!

  SvarSlett
 4. Kjære vene..For en dame..?!
  Har du vurdert å legge inn en klage på henne? Man kan ikke ha slike helsesøstre rundt om.

  SvarSlett
 5. For en helsesøster!! Men dessverre finnes det altfor mange av de:(
  Send inn en klage....Det hadde jeg gjort;)
  Jeg er i ferd med å skrive en kraftig klage på min fastlege..Vi er generelt altfor dårlige på å klage her i Norge, når det kommer til viktige ting, som helsevesenet.
  Godt du vet bedre enn å høre på henne:D
  Kul blogg du har, hvorfor har ikke jeg lest den før?? Hmm.... Her skal jeg komme innom flere ganger;)
  Og tusen takk for gratulasjonen på bloggen min;) Hyggelig:)
  Ha en fortsatt fin helg;)

  SvarSlett
 6. Det er godt at du er trygg på deg selv og tar det helsesøstera lirer av seg med en klype salt. det er jo du som kjenner gutten din best. Og han lider jo ingen nød, det ser jeg da :-)
  Merkelig hvor forskjellige helsesøstre kan være, hun du var hos virker som en enspora regelrytter uten å ta ungen i betrakting i det hele tatt.
  Jeg har en fantastisk flott helsesøster, hun har tatt vare både på meg og ungene når vi har trengt det, og er mer av pytt-sann det ordner seg -typen. Herlig.

  Hvordan gikk det med søstera di?? Håper alt var i orden. Jeg vet veldig godt hva det vil si å ha ei søster som en er såååå glad i, for jeg har ei sjøl. Verdens beste. Hun er mi beste venninne og den som betyr mest for meg utenom ungene.

  Klem fra Birgitte

  SvarSlett
 7. Får inntrykk av at alle helsesøstre er noen bedreviterske drittkjerringer.
  Hun vi har er jo helt inkompetent. Hun nekter å innse at ikke ALT skjer akkurat i den måneden hun har lært i boka si at det skal skje.
  Tenner MÅ ikke komme i måned åtte?
  Rulling fra rygg til mage MÅ ikke skje i måned fem?

  Nei, fysj!

  Hun ene på barselgruppa mi måtte finne ut selv at ungen hennes hadde melkeallergi og når hun sa det på helsestasjonen så sa helsesøstra at det hadde hun hatt mistanke om.
  WHAT???
  Si det da kanskje??

  Og nakken til Emma... Ogogogogogog.
  Æsj.

  Men jeg har skrevet mail til kommunelegen. Ikke sånn direkte for å fortelle hvordan hun er, men for å fortelle hvor dårlig hele opplegget er.

  SvarSlett
 8. Herregud, tror vi har samme helsesøster, det identiske skjedde med meg. Jeg har sluttet å bruke helsestasjonen. Helsestasjonen er et frivillig tilbud, det er lovpålagt med helsekontroll av barn men det kan gjøres hos fastlege.
  Helsesøstre leter systematisk etter feil i stedet for å gi råd og veiledning slik de skal. De herser og krenker mødre. Mammaen vet hva som er best for sitt barn stort sett.
  Helsestasjonen er blitt en farlig plass for foreldre , de vet ikke alltid hva de holder på med eller konsekvensen av dette.
  Husk å les barnets journal på helsestasjonen, de skriver masse rart.

  SvarSlett