mandag 1. februar 2010

Det store korslaget

Jeg er ikke vant til å se masse på TV. Det er heller skjelden jeg skrur på dumboksen frivillig, selv om jeg er glad i film og serier. Jeg foretrekker å se dem på mine egne vilkår og derfor pleier jeg heller å se alt jeg ønsker på DVD. Serier også. Jeg hater å være bundet til et fast tidspunkt for noe så teit som TV!

Men Det Store Korslaget har jeg fulgt med på i spenning. Først var det fordi jeg kjenner flere av deltakerne i Team Åge. Men i tillegg har konseptet fenget meg veldig, så jeg har hatt lyst til å følge med, uansett. Så om dere ikke har lyst til å lese et innlegg om noe så meningsløst som et TV-program, så slutt å lese nå. 

På fredag fikk jeg ikke sett korslaget, fordi jeg prioriterte å dra på revy istedet sammen med SuperSøster og en venninne. Men jeg fikk jevlige oppdateringer hjemmefra, der guttene mine satt og fulgte med. Jeg stemte i blinde fordi jeg erfaringsmessig har sett at Team Åge er best. Og endelig i dag, søndag, fikk jeg sett reprisen.

Jeg ble kjempeoverrasket da jeg hørte at Team Joddski gikk ut. Jeg fikk også beskjed under revyen om at Team Åge var heller tamme og lite givende denne gangen. Det var desidert Team Bjarne som var best, fikk jeg vite.

Det stemte ikke med mine beregninger i det hele tatt! Vanligvis finner jeg Team Bjarne som uliddelig kjedelige. Bra, men safe. Dette har frustrert meg en del, siden lederen av Team Bjarne er Bjarne Brøndbo. En profilert og virkelig dyktig musiker. En show-artist av de store i Norge. DDE-mannen! Hallo, jeg vet at DDE er harry og rælete, MEN det fenger og alle vet hvem det er. DDE er også kjent for å gi alt alltid. De har driv og de har humor.

 

Det har ikke Team Bjarne. Team Bjarne safer hver gang. Hver gang. De har kjedelige, uinteressante sanger og de gjennomfører dem klassisk uten de store sprellene. Jeg har tenkt at eneste grunnen til at de har kommet så langt som til Semifinalen er at ingen egentlig har lagt merke til dem. Ingen har hatt noe å utsette på dem, men ingen har egentlig blitt imponert heller.

Team Joddski har tatt vare på et visst image. Det har vært noe humor og iblant veldig tøft. De tør litt mer. Jeg la merke til dem allerede under første episode og spådde at de kom til å komme langt, antakelig ville de være i finalen, tenkte jeg.

Team Åge gjør meg stolt av å være Særping. Jeg stilte meg skeptisk sånn med en gang. Selv om Åge Sten Nilsen er en av de dyktigste musikerne jeg noengang har sett, ER han glamrocker. Hva kan en glamrocker gjøre med et kor? Har han i det hele tatt peiling på kor? Vet han at det er meningen de skal synge samtidig? :-P

Det har vist seg at Team Åge har vært klart best hver gang. Jeg har gang på gang blitt helt slått ut av hva han greier å gjøre med en gjeng amatør-sangere fra Østfold. Han våger, han shower, han tar det helt ut og han synes. Hver gang. Og det er vellykket. Hver gang.

Derfor ble jeg veldig spent da jeg hørte at det altså var tamt denne gang!

Jeg har nå sett reprisen og dette er min vurdering:

Team Joddski:
Første sangen "Grace Kelly" fra "Mika" var utfordringen han fikk fra Team Bjarne. Som vanlig har de laget et flott show med koreografi som synes og valgt en herlig figur med flosshatt og dyp brummende, rungende stemme som mannlig solist. Den kvinnelige solisten tør å slippe seg løs og er flink til å bruke ansiktsutrykk for å legge seg selv i låten. "Grace Kelly" er en meget krevende låt å synge. Den går høyt og lavt og lite midt i mellom. Den er jo faktisk orginalt sunget av en som er utdannet operasanger. Derfor klør jeg meg i hodet og sukker tungt. Jeg skjønner bare ikke hvordan proffesionelle musikere velger å sette en kvinne i vokalistrollen som verken kan holde tonen eller takten! Holde tonen...det var sjelden hun fant tonen i det hele tatt! *oppgitt* Manns-solisten fungerte helt topp, men hele fremtoningen ble klein av de uhyggelige tonene til kvinnen som var ment å utfylle hans rolle.

http://www.youtube.com/watch?v=XJseYNxrQ8Q

Andre sangen "Queens of the stoneage" var MYE bedre. Men også her var det en av vokalistene som skar ut litt skjenerende. Showet var imidlertid bra og det fungerte meget bra når hele koret var med. Et par av solistene var virkelig gode og hadde stemmer som passet til sjangeren. Koreografien var gode gamle Joddski-spesial med mye liv og glede. Joddski vet at det visuelle er viktig. Hadde de bare fulgt opp med det auditive. 

Alt i alt er jeg ikke overrasket over at Joddski gikk ut denne gangen.

Team Bjarne:
Første sangen "Witch-Witch-medley" fikk han som utfordring fra Team Åge. Dette er en sang som i utgangspunktet er en flott korlåt, så mulighetene er store, MEN dette er en meget vanskelig låt og gjennomføre hvor det er mye tekst og høye og lave toner. Resultatet tok helt pusten fra meg. Her fikk Bjarne virkelig vise hva for en kordirigent han kan være og hva for musikalsk erfaring han har bak seg. Det er utrolig hva han greide å få til med et amatørkor! De høyeste tonene sitter som et skudd og teksten går fint an å tyde (det er lett å la mye tekst gå litt for fort og bli utydelig). Koret får virkelig vist seg sammen som et kor og kostymer og koreografi (selv om den er enkel, er den kraftfull) er gjennomtenkt. Jeg sitter og merker at jeg får lyst til å se resten av musikalen også... Hvorfor viser han ikke det oftere?

http://www.youtube.com/watch?v=5PdQt0aSEXA

Når det kom til andre sangen var vi nemlig tilbake på det gamle middelmådige og kjedelige som vi har sett i alle programmene. Låta var så treg og innholdsløs at jeg har allerede glemt hva den het og hvordan den gikk. Jeg husker bare at jeg var ikke særlig imponert. Joda, han gjennomfører og alt er rent og pent og ryddig og ordentlig. Det er bare det at "ryddig og ordentlig" passer bare når man skal presentere seg for svigermor. Jeg er rett og slett skuffet over nedturen etter "Witch-Witch"-triumfen. Svakt.

Jeg hadde forutsett at Bjarne kom til å ryke ut denne gang. Team Åge reddet dem ved å tildele dem en låt de virkelig kunne vise seg med.

Team Åge:
Første låta "Rosa Hellikopter" må jeg si jeg var utrolig spent på. Da de fikk utfordringen fra Team Simone tenkte jeg at det burde være ulovlig å gi en låt som det, hva kan man gjøre med noe sånt? Man kan ta den helt ut. Og det gjorde de. Åge har en fantastisk evne til å ta i bruk hele koret og koreografien er alltid på plass som et visuelt element. Hele koret var engasjerte, de smilte og de så virkelig ut som om de koste seg. Som om denne låta var det naturligste i verden. Jeg gjetter på at minst 60% av kordeltakerne virkelig hater denne sangen og ville gjort hva som helst for å bytte den ut, og allikevel stod selv den mest rocka artisten og gliste fra øre til øre mens han sang "rosa hellikopter" av full hals og med full glede.

http://www.youtube.com/watch?v=aZy0NwzYSOw

Andre låta "One" av "U2" er kanskje en av de vakreste låtene som er skrevet. Jeg er ingen stor fan av U2 til vanlig, men jeg må jo si jeg har hørt og lagt merke til denne. -Selvsagt på grunn av teksten. Faren ved å bruke en ballade er at det fort blir kjedelig. Ihvertfall er jeg sånn at jeg raskt blir uinteressert om showet stopper og koret brått står en hel sang, blanke i blikket, stive og ranke og synger en sang som går så sakte at jeg tror den aldri skal bli ferdig. Tror dere utifra dette at jeg ikke vanskeligvis nyter å høre på ballader, så er dette helt riktig. Jeg skal innrømme at jeg grudde meg en god del til dette innslaget. Men jeg ble utrolig overrasket over hvilken stemning de greide å lage. Åge er utrolig flink til å velge gode solister og solister som passer til sangene. Kvinnen som sang har en kraftfull stemme og stålkontroll over fraseringene. Koret ble som vanlig brukt og brukt riktig. På en slik sang kan det være fristende og kutte ut hele koret som kor og bare bruke det som koring i bakrunnen. (litt ooo-in og aaaa-ing) Flere av korene som allerede har gått ut har gått i den fella flere ganger, og det tror jeg er mye av grunnen til at de røk ut. Åge gjør ikke det. Han bruker koret, alle får synge, alle får være med å gi sangen tyngde og stemning. Jeg er imponert.


Så nå er jeg kjempespent på finalen neste uke. Jeg tror helt ærlig at hvis ikke Team Bjarne tar seg selv i nakken og velger låter de kan showe litt med, er det Team Åge som går av med seieren til slutt. Det hadde vært moro det, men jeg liker at det er litt spennende og ikke helt forutsigbart. Så jeg utfordrer Team Bjarne til å være litt mer modige og til å tøre å vise hva slags kor de egentlig er.

4 kommentarer:

 1. Åge har overrasket meg på flere måter. Utrolig å se at han gjør det så bra. Liker at han alltid bruker hele koret. Blir så massivt av det! :D

  SvarSlett
 2. Egentlig så tror jeg du hadde gjort deg som kritiker..

  SvarSlett
 3. Ville bare nevne at hvert kor har en annen dirigent på hjemmebane, gjerne et av kormedlemmene... Det er ikke f.eks Åge som lager arrangement og øver med de hele uka hjemme. Sånn har hvertfall jeg forstått det.

  SvarSlett
 4. Jeg skjønner jo at de får hjelp. Og det er bra! Uten hjelp hadde det fort blit ensformig og kjedelig og korlederne ville jo slitt seg ut totalt. Er masse masse jobb! Men det er likevel dem som har ideene, sånn jeg har forstått det. De er en stor del av resultatet. Og det er resultatene jeg vurderer...det er jo de man ser ;-)

  SvarSlett