torsdag 12. februar 2009

Det surkler i vann


Jeg må bare innse det; jeg eser ut.

Jeg må si meg rimelig fortvilet ved tanken på dette, fordi jeg VET det ikke har med matvaner å gjøre! Jeg blir av mange definert som "helsefrik" selv om jeg selv føler det er en mer enn overdrevet påstand. Likevel er jeg opptatt av å innta sunn mat og passe på kroppen min ved hjelp av trening, og matmessig har jeg blitt enda litt mer påpasselig enn tidligere nettopp på grunn av dårlige erfaringer med vekten i tidligere svangerskap (det var også FØR jeg lærte noe som helst om mat og næring). Dessuten trener jeg så ofte jeg kan og orker. Det begrenser seg litt på grunn av krevende studier, voksende mage (ja, man føler seg litt tung, litt teit og litt klønete) og den foreløpige mangelen på førerkort. Jeg greier likevel å få til trening minst 3 ganger i uken, og det skulle ikke være så galt, selv om det er omtrent halvparten av min vanlige treningsmengde.

Jeg mistenker dog, på bakgrunn av tidligere erfaring med fenomenet og på min økende skostørrelse, at dette som lurer vekta til å kalle meg tykk er VANN. Ihvertfall en del av det.

Jeg hadde gått opp 5 kilo sist jeg var hos jordmor. Det var i løpet av én mnd. Nå har jeg vært hos jordmor igjen (3 uker etterpå) og har gått opp enda 3! I løpet av de første mnd av svangerskapet gikk jeg også opp et par tre kilo (veldig typisk, kroppen samler litt ekstra fett på mage og lår for å beskytte baby og fødselsorganer før svangerskapet i det hele tatt kommer skikkelig igang) Det betyr at jeg allerede har gått opp ca 10 kilo og jeg er fremdeles bare ca halvveis! Dette begynner å komme ut av kontroll! :-(

Jeg har satt igang noen helsemessige tiltak, skal innrømmes. Samme dagen siste vekt ble avslørt hos jordmor gikk jeg til innvestering av sunne, magre matvarer som havregryn, lett yoghurt, müsli (til å ha oppi yoghurten for å fylle opp litt i magen, ikke for å frotse i...det er sukker i sånt!) osv... Fra før har vi spist rimelig sunne middager, mye fisk (av den typen gravide faktisk får lov til å spise) og grønnsaker, så der hadde jeg ikke flere tips på lager annet enn å kutte ut smøret i sausen. Jeg spiser også rimelig mye frukt. Får jeg ikke frukt en dag, får jeg abstinenser. Så greit er det. :-P Hehehe.

I tillegg til dette sunne pleide jeg å ta meg en sjokolade om jeg skulle få lyst på det. Eller kose meg litt med ett eller annet søtt. Ikke så veldig ofte og ikke så veldig mye, men for å ytterligere redusere inntaket av sukker og fett; prøver jeg å drikke mer vann, spiser mer grønsaker med dip, ta flere mellommåltider (f.eks litt nudler) osv. Jeg skulle sikkert sluttet å spise etter klokken 18 eller noe sånt, men omtrent halvparten av dagen min foregår etter det tidspunktet, så da hadde jeg sultet ihjel! :-S

Dessuten leter jeg febrilsk etter vanndrivende matvarer...hva som helst bare det er trygt for babyen.

Så får jeg krysse fingrene for at dette hjelper. :-S

1 kommentar:

  1. Vanndrivende ja, der har jeg et supert tips!
    Spis kål suppe, eller grønnsak suppe med MYE kål, da tisser du så mye at du blir sår:D
    KLEM

    SvarSlett